İsrail‘in önceki gün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ungüneyine düzenlediği saldırılarda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da öldüğü doğrulandı. İsrail, bunun için 80 ton patlayıcı kullanmış. İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut başta olmak üzere ülkenin güneyi ve doğusuna yönelik saldırılarını sürdürürken, Cuma günü gerçekleştirdiği saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da öldüğü doğrulandı.
85 FÜZEYLE YAKLAŞIK 80 TON PATLAYICI ATILDI
İsrail, Cuma günü Lübnan’ın başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiyeh semtinde Hizbullah’ın ana karargâhını hedef alan bir dizi saldırıda bulunmuştu. İsrail Savunma Kuvvetleri, Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiyeh’teki sivil binalara, altında Hizbullah’a ait silahlar bulunduğu iddiasıyla saldırıldığını açıklamıştı. İsrail basını, saldırılarda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve kızı Zeynep’in de öldürüldüğünü yazmış, ancak doğrulama gelmemişti.
Ancak dün sabah İsrail ordusu, Cuma günkü hava saldırısında Nasrallah’ı öldürdüğünü ve Lübnanlı gruba en önemli darbeyi vurduğunu açıkladı. Hizbullah’a ait olduğu öne sürülen 140 hedefin vurulduğu ifade edilen açıklamada, “Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bulunduğu yere her biri yaklaşık 1 ton olmak üzere 85 füzeyle yaklaşık 80 ton patlayıcı atıldığı” kaydedildi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de, ordunun Nasrallah ve Hizbullah karargâhını vurma planını uzun hazırlıklardan sonra hayata geçirdiğini ifade etti, “Doğru zamanda ve çok hassas bir şekilde yapıldı. Alet çantamızdaki son şey bu değil. İleri gitmek adına daha fazla kabiliyetimiz var” dedi.
“DİRENİŞ KIRILMAYACAK, SAVAŞÇI RUH DAHA GÜÇLENECEK”
Ardından Lübnan Hizbullahı’ndan açıklama geldi ve Nasrallah’ın ölümü doğrulandı. Hizbullah açıklamasında, “Hizbullah düşmanla mücadeleyi, Gazze ve Filistin’e desteği, Lübnan ile kararlı ve onurlu halkını savunmasını sürdürecek” denildi. Irak’ta 3 günlük yas ilan edilirken, Hamas da, Nasrallah’ın öldürülmesinin direnişi daha da güçlendireceğini vurguladı. Güvenlik önlemlerinin artırıldığı İsrail’de ise 1000 kişiden fazla kalabalığın toplanması yasaklandı. Hizbullah’ın müttefiki olan Yemen’deki İran destekli Husiler de, “Direniş kırılmayacak, Lübnan’daki ve tüm cephelerdeki kardeşlerin savaşçı ruhu daha da güçlenecek ve büyüyecek” açıklamasını yaptı.
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, Müslümanlara yönelik çağrısında, “sahip oldukları her türlü imkânla Lübnan halkının ve onurlu Hizbullah’ın yanında durmalarını, İsrail’in kötü niyetli rejimine karşı onlara yardım etmelerini” istedi. İsrail’in saldırıları, önceki gece ve dün sabah da devam etti. Hizbullah da, bu saldırılara füzelerle karşılık verdi. İsrail’den yapılan açıklamada, “Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’ın füze birimi komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail, savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırıda öldürüldü. Onlarla birlikte Hizbullah’ın diğer mensupları da ortadan kaldırıldı” ifadeleri kullanıldı.
TUĞGENERAL ABBAS NİLFURUŞAN DA ÖLDÜRÜLDÜ
Nasrallah’ın hayatını kaybettiği saldırılarda İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun komutanlarından Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın da öldürüldüğü bildirildi. Nilfuruşan, Nisan’da İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına düzenlediği saldırıda öldürülen Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi’nin yerine geçmişti. İsrail, bu yıl içinde Hizbullah’ın diğer bazı üst düzey komutanlarını da öldürmüştü. Bunlar arasında Visam et-Tavil, et-Tavil’in yerine merkezi eğitim birimi denetleme görevine gelen Ahmed Mahmud Vehbi, Nasır Birimi komutanı Talib Sami Abdullah, Aziz Birliği komutanı Muhammet Nimet Nasır, Nasrallah’ın askeri işlerinden sorumlu kıdemli danışmanı Fuad Şükür, Şükür’ün yerine gelen İbrahim Akil bulunuyor.
İsrail merkezli Jerusalem Post, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesine ilişkin operasyonun ayrıntılarını yazdı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan habere göre, Nasrallah’a suikast için gerekli siyasi, istihbarat ve operasyonel koşullar çarşamba günü oluştu. Askeri istihbaratın önerisi üzerine kanlı operasyon için hazırlıklar başlatıldı ve Hizbullah liderliğinin toplanacağı zaman beklendi. Bu arada Netanyahu, ateşkes süreciyle ilgili daha önceki açıklamalarının aksine farklı sinyaller verdi ve ABD’ye Amerikan başkanlık uçağının benzeri olan “Siyon Kanadı” ile gitmeyi kararlaştırdı. Bu kararın, Hizbullah liderlerini aldatma manevrası olduğu belirtiliyor. Tersi olsaydı, belki de Hizbullah liderliği Dahiya’daki yeraltı karargahında toplantı yapmayacaktı.
OPERASYON TALİMATI ABD’DEN GELDİ
Operasyon konusunda istişareleri devam etti. Milliyet’te yer alan habere göre perşembe günü de Netanyahu’nun ve beraberindekilerin telefonla katıldığı bir kabine toplantısı düzenlendi, Başbakan ve Savunma Bakanı Yoav Gallant operasyon için yetki aldı. Netanyahu, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile cuma sabahı BM konuşması öncesi bir toplantı daha yaptı ve son istihbarat bilgileri paylaşıldı. Bir toplantı daha yapılarak Netanyahu’dan onay alındı.
Operasyonu yürüten heyet, Tel Aviv’deki Israil Savunma Gücü’nün yeraltı üssü olan “çukur”a indi. Bu sırada havalanan uçaklar, Beyrut’taki Hizbullah ana karargahını vurdu. Nasrallah ve Hizbullah’ın güney cephesinin komutanı Ali Karaki, diğer üst düzey isimlerle birlikte olay yerinde öldürüldü.
– İsrail’in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden edilenlerin sayısı 200 bine yaklaştı.
– Hizbullah üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi, Suriye’de Esad rejiminin boşalttığı Humus, Halep, Şam ve Hama illerine kaçıyor.
– En az 5 bin aile, Suriye’ye geçti.
– Debbusiye ve Cusiyye kapılarından girenler genellikle Humus’un güney ve doğu bölgelerine gelirken, Masnaa ve Telkelah kapılarından girenler Şam ve Hama’daki köylere yöneldi.
HASAN NASRALLAH KİMDİR?
Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 30 yılı aşkın süredir Hizbullah’ın liderliğini yürütüyor, örgüte lider olduğundan bu yana da sürekli olarak muhtemel bir İsrail saldırısına karşı gizleniyordu. 31 Ağustos 1960’da başkent Beyrut’ta dünyaya geldi. İç savaşın başladığı 1975’te 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle Sur kentine bağlı el-Bazuriye köyüne döndü ve Şiî Emel Hareketi’ne katıldı. İsrail’in 1982’de Lübnan’ı işgalinden sonra Hizbullah’a katıldı. Abbas Musevi’nin 1992’de İsrail tarafından bir helikopter saldırısıyla öldürülmesinin ardından 12 Şubat 1992’de Hizbullah’ın genel sekreteri seçildi. Nasrallah’ın gelmesinden sonra da Hizbullah, gevşek siyasi sisteme sahip Lübnan’da “devlet içinde devlet” haline geldi ve silahlı kapasitesini artırmanın yanı sıra ülkedeki sivillere de hizmet veren bir yapı haline geldi. Hizbullah’ın 2000’de Güney Lübnan’ın İsrail işgalinden kurtarılması ve Temmuz 2006 savaşında İsrail’e karşı oynadığı rol, Nasrallah’a prestij kazandırdı. Ancak Hizbullah, 2011’deki Suriye devriminin bastırılmasında Beşar Esad rejiminin yanında yer aldı, ülkedeki katliamlara katıldı. Bununla birlikte Nasrallah, Filistin direnişini desteklemek amacıyla Lübnan’ın güneyinde İsrail’e karşı bir cephe açtı.
Erdem AksoyHaberler.com – Dünya
Haber Kaynak : HABERLER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
EKONOMİ
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024