Kurtuluş Savaşı’nda 31 Mart 1921’de karşı taarruz başlatan Türk ordusu, 1 Nisan 1921’de Yunanlıları püskürterek II. İnönü Savaşı’nı kazandı.
İstanbul ve Ankara hükümetleri temsilcilerinin de katıldığı ve 21 Şubat 1921’de başlayan Londra Konferansı’nda bir sonuç çıkmayacağı anlaşılınca İngilizlerin desteğini alan Yunan ordusu, 23 Mart’ta Uşak ve Bursa üzerinden Afyon ve Eskişehir’e doğru iki koldan taarruza geçti. İngiltere Başbakanı Lloyd George, Londra’da Yunan delegelerine, “Türklere karşı taarruza geçmekte serbest olduklarını” bildirmişti.
Adapazarı’nı 26 Mart’ta, Afyon’u 27 Mart’ta işgal eden Yunanların aynı tarihte İnönü mevzilerine taarruz etmeleriyle II. İnönü Savaşı başladı. Silah ve sayıca üstün durumda olan Yunan ordusu, Türk kuvvetlerinin şiddetli savunması karşısında yıprandı.
31 Mart’ta Metristepe’deki 10. Yunan Tümeni’nin geri çekilmesinin ardından karşı taarruza geçen Türk birlikleri, II. İnönü Savaşı’nı kazandı.
Bu zafer, Milli Mücadele sürecinin dönüm noktalarından biri oldu ve Fransa, Ankara ile anlaşmanın yollarını aramaya başladı.
Yazıcıoğlu, 1993’te BBP’yi kurdu
Sivas’ta 1954’te doğan Muhsin Yazıcıoğlu, 1980 askeri darbesi öncesi dönemin Ülkü Ocakları Genel Başkanı olarak siyaset sahnesinde dikkati çeken bir isim oldu.
1980 askeri darbesi, birçok kişi gibi Yazıcıoğlu için de dönüm noktası oldu. Yazıcıoğlu, “MHP ve ülkücü kuruluşlar davası” sanığı olarak yargılanırken 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi’nde kaldı. Dava sonunda Yazıcıoğlu, herhangi bir ceza almadı.
Darbe döneminde tüm yaşadıklarına rağmen Avrupa Birliği insan hakları gözlemcilerinin “İşkence yapılıp yapılmadığını” sorması üzerine “Türk devletini size şikayet edecek birisi değilim” diyen Yazıcıoğlu, yaşadıklarını sineye çeken ve devletine küsmeyen bir lider olarak 1987’de siyasete kaldığı yerden devam etti.
Yazıcıoğlu, Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirildi. 1991 yılındaki genel seçimlerde tercihli sistemle Sivas’tan milletvekili seçildi.
Bir grup arkadaşıyla 1992’de Milliyetçi Çalışma Partisi’nden ayrılan Yazıcıoğlu, 1993’te Kurucu Genel Başkanı olduğu Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) kurdu.
Muhsin Yazıcıoğlu, 24 Aralık 1995 erken genel seçimlerinde ANAP’la yaptıkları ittifakla yeniden Meclis’e girdi. Yazıcıoğlu, 1996’da ANAP’tan istifa ederek BBP’ye döndü.
BBP’nin seçimi protesto etmesi nedeniyle partiden istifa eden Yazıcıoğlu, 22 Temmuz 2007’de yapılan seçimlerde Sivas’tan bağımsız milletvekili seçildi ve TBMM’ye girerek seçimden önce bıraktığı genel başkanlık görevini yeniden devraldı.
Muhsin Yazıcıoğlu, 2009’da yerel seçimler için zor şartlarda ilk kez helikopter kiralayarak bir mitinge katıldı.
“Hazineden yardım almadan siyaset yapan tek partiyiz. İlk defa helikopter kiralayarak miting yapıyoruz. Seçimlerde iddialıyız.” diyen Yazıcıoğlu’nun da bulunduğu helikopter, Kahramanmaraş’tan Yozgat’a giderken, 25 Mart 2009’da Göksun ilçesi kırsalında düştü.
Bölgedeki arama çalışmaları sonrasında Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin cansız bedeni, Keş Dağı Kurudere Kanlıçukur mevkisinde bulundu.
Yazıcıoğlu’nun cenazesi, 31 Mart 2009’da Kocatepe Camisi’nde düzenlenen törenin ardından vasiyeti üzerine Ankara’daki Taceddin Dergahı’na defnedildi.
Ölümünün ardından Muhsin Yazıcıoğlu’nun ismi Sivas ve Anadolu’nun birçok şehri ile Pakistan gibi dost ve kardeş ülkelerde cami, cadde, park, okul ve vakıflara verilerek yaşatıldı.
Belli başlı öteki olaylar
25 Mart
1611- Evliya Çelebi doğdu.
1807- İngiltere parlamentosu köle ticaretini yasakladı.
1912- Türk Ocakları kuruldu.
1957- Roma’da bir araya gelen Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Avrupa Ekonomik Topluluğu (EEC-Avrupa Ortak Pazarı) ve Avrupa Atom Enerjisi Komisyonunun (EURATOM) kurulmasına ilişkin Roma Antlaşması’nı imzaladı.
1960- Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde tüm siyahi politik örgütler feshedildi.
1976- İktisatçı ve tarihçi Şevket Süreyya Aydemir, 79 yaşında Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk tarihinde önemli rol oynayan kişilikleri inceleyen eserleri ile ünlenen Aydemir, “Tek Adam”, “İkinci Adam” yapıtlarına imza atmıştı.
1999- Sırbistan, NATO’ya savaş ilan edip BM’ye bildirince, NATO üyesi Türkiye de bu ülkeyle resmen savaşa girmiş oldu. Türkiye, uzun yıllar sonra ilk kez bir savaşta resmi taraf durumuna geldi.
2009- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki beş kişi, bulundukları helikopterin Kahramanmaraş yakınında düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi.
2010- Akdamar Kilisesi’nde yılda bir gün ayin yapılmasına karar verildi. İlk ayin 19 Eylül’de gerçekleştirildi.
2015- Alman Lufthansa’ya ait Germanwings hava yolu şirketinin Barselona’dan Düsseldorf’a giden Airbus A320 tipi uçağının Fransa’nın güneyinde düşmesi sonucu 6 uçuş görevlisi ve 144 yolcu hayatını kaybetti. 27 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz’in uçağı “bilinçli olarak düşürdüğü” açıklandı.
2016- Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyindeki Babil kentinde terör örgütü DEAŞ tarafından bir stadyuma düzenlenen intihar saldırısında 32 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı.
2019- ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararına imza attı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın bu kararını şiddetle kınadı.
2020- Kovid-19 Bilim Kurulunun önerisiyle salgınla mücadele kapsamında 23 Mart’ta başlayan uzaktan eğitim sisteminin 30 Nisan’a kadar uzatılmasına karar verildi.
2023- Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’nin deplasmanda Ermenistan ile oynadığı UEFA 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) Eleme Grubu maçını izlemek için Ermenistan’a gitti. Bakan Kasapoğlu, 15 yıl sonra bakan düzeyinde iki ülke arasındaki ilk ziyareti gerçekleştirmiş oldu.
26 Mart
1827- Besteci Ludwig Van Beethoven 56 yaşında Viyana’da yaşamını yitirdi.
1931- Ölçüler Kanunu’nun kabul edilmesiyle “okka, endaze” gibi eski ölçülerin yerine, “kilo, gram, metre, litre” gibi yeni ölçülerin kullanımına geçildi.
1942- Naziler, Yahudileri Polonya’daki Auschwitz kampına götürmeye başladı.
1966- ABD Başkanı Lyndon Johnson’un özel uçağıyla 2 Şubat’ta tedavi için götürüldüğü Washington’da komadan çıkamayan Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Ankara’ya getirildi.
1971- Doğu Pakistan, Bangladeş adını alarak bağımsızlığını ilan etti, ülkede iç savaş çıktı.
1971- Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 12 Mart Muhtırası üzerine istifa eden Süleyman Demirel’in yerine başbakanlığa atanan Nihat Erim’in kabinesini onayladı. Sağlık Bakanlığına atanan Prof. Dr. Türkan Akyol, Türkiye’de ilk kez parlamento dışından kabinede yer alan kadın oldu.
1971- İstanbul’da iki kıta birleşti. Boğaz Köprüsü’nün 57. ünitesinin de yerine konulmasıyla kentin Asya ve Avrupa yakaları birbirine bağlandı.
1979- Mısır ile İsrail arasında savaş durumunu sona erdiren anlaşma, Washington’da, Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile İsrail Başbakanı Menahem Begin tarafından imzalandı. ABD Başkanı Jimmy Carter da tanık olarak anlaşmaya imza attı.
2002- İsrail’de “Uluslararası Geçici Mevcudiyet”e ait araca düzenlenen saldırıda Türk Binbaşı Cengiz Toytunç şehit oldu, Yüzbaşı Hüseyin Özarslan yaralandı.
2012- Türkiye, Şam Büyükelçiliğinin bütün faaliyetlerini askıya aldı.
2015- Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri koalisyonu, Yemen’de ilerleyişini sürdüren Husilere karşı “Kararlılık Fırtınası” askeri operasyonunu başlattı.
2015- İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeni turu, ay sonunda çerçeve anlaşmaya varılması hedefiyle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif arasında İsviçre’nin Lozan kentinde başladı.
2016- İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Independent son kez basıldı. Son kağıt baskısıyla okuyucularına veda eden gazete, sadece internet üzerinden yayım yapma kararı aldı.
2017- Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulunca yapılan olağanüstü toplantıda, FETÖ ile ilişkileri nedeniyle disipline sevk edilen Hakan Şükür ve Arif Erdem’in kulüp üyeliğine son verildi.
27 Mart
425- İmparator II. Theodosius zamanında İstanbul’da, “Auditorium” adıyla ilk yüksekokul açıldı. Okuldaki 31 eğitimci, Latince ve Grekçe hitabet ve gramer, hukuk ve felsefe dersleri vermeye başladı.
1923- Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey, Ankara’da Topal Osman’ın adamları tarafından öldürüldü.
1945- “Aşk-ı Memnu” eserinin yazarı edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil İstanbul’da vefat etti.
1962- Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Tiyatro Enstitüsünün (ITI) girişimiyle 27 Mart, Dünya Tiyatro Günü olarak kutlanmaya başlandı.
1976- Türkiye-ABD Savunma İşbirliği Anlaşması, iki ülkenin dışişleri bakanları İhsan Sabri Çağlayangil ve Henry Kissinger arasında Washington’da imzalandı. Anlaşmaya göre, Türkiye üslere izin çıkaracak, ABD de Türkiye’ye yardımda bulunacak.
1977- Kanarya Adaları’nın Tenerife Havaalanı’nda uçuşa geçen Hollanda Hava Yollarına ait yolcu uçağı, yine havalanmak üzere olan Pan Am uçağı ile pistte çarpıştı. Kazada, 575 kişi hayatını kaybetti.
1987- “Hora” (Sismik-1) gemisinin petrol aramak amacıyla Ege Denizi’ne açılmasının ardından Yunanistan yönetimi iki ülke arasında gerilime yol açacak adımlar attı. Kriz, 28 Mart’ta NATO ve ABD’nin devreye girmesiyle sona erdi.
1996- ABD Başkanı Bill Clinton, eşi Hillary Clinton ve kızı Chelsea Clinton ile Türkiye’ye geldi.
2000- Vladimir Putin, Rusya Devlet Başkanlığına seçildi.
2015- Somali’nin başkenti Mogadişu’da Eş-Şebab militanları tarafından bir otele düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti.
2015- ABD’li astronot Scott Kelly ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko, Soyuz uzay aracıyla bir yıl kalacakları Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi.
2015- İngiltere’de bir Türk hastaya ilk kez durmuş ancak yeniden çalışır hale getirilen kalp nakledildi.
2016- Pakistan’ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor’da bir lunaparkta düzenlenen saldırıda 70 kişi hayatını kaybetti, 25’i ağır 100’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Pakistan Talibanı’na bağlı Cemaat-ul Ahrar Grubu üstlendi.
2017- Bilim insanları DNA onarımını engelleyen kritik bir moleküler bağlantı keşfetti.
2019- ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) tek taraflı Golan Tepeleri kararıyla yalnız kalırken, Konseyin diğer 14 üyesi işgal altındaki bölgenin İsrail toprağı olmadığı konusunda birleşti.
2020- Diyanet İşleri Başkanlığı, Kovid-19 salgını nedeniyle hac işlemlerini ikinci bir duyuruya kadar erteledi.
2021- 20. Balkan Yürüyüş Şampiyonası’nda olimpiyat kotası alan Ayşe Tekdal, ilk Türk kadın Balkan şampiyonu unvanını kazandı.
2022- Azerbaycan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını ilan ettikten sonraki ilk cumhurbaşkanı Ayaz Mutallibov 84 yaşında vefat etti.
2023- 6 Şubat’taki depremlerden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay’daki bazı ilçelerde ders zili yeniden çaldı.
28 Mart
1910- İstanbul’daki ilk trafik kazasında bir kişi yaralandı.
1920- Kilis’ten 26 Mart sabahı hareket eden Fransız kuvvetleri, Kilis-Antep yolunu kapatan Teğmen Şahin komutasındaki milli kuvvetlerle çarpıştı. Şahin Bey şehit düştü, Fransız kuvvetleri Antep’e girdi.
1939- İspanya İç Savaşı, Franco’nun Madrid’i almasıyla sona erdi.
1944- Adapazarı ve civarında meydana gelen depremde 2 bin 831 kişi öldü.
1961- Anayasa’nın halkoyuna sunulması hakkındaki kanun kabul edildi.
1962- Üniversitelerden atılan 147 öğretim üyesinin görevlerine dönmelerini sağlayan kanun benimsendi.
1965- ABD’de Martin Luther King’in önderliğinde 25 bin kişi, Alabama’da hakları için yürüdü.
1966- Doktorların, rahatsızlığı nedeniyle görevine devam edemeyeceğine karar verdiği Cemal Gürsel’in yerine Cevdet Sunay Cumhurbaşkanı seçildi.
1969- Manisa ve çevresindeki 6,6 büyüklüğündeki depremde 53 kişi yaşamını yitirdi.
1970- Gediz’de 7,2 büyüklüğündeki depremde bin 86 kişi hayatını kaybetti.
1973- “Baba” (1972) filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar ödülüne layık görülen Marlon Brando, sinema sektörünün Kızılderililere karşı tutumunu protesto ederek ödülü reddetti.
1982- Türk Parasının Kıymetini Koruma Kararı yürürlüğe girdi.
1988- Türkiye’de kendisine yapay kalp takılan ilk kişi Halit Şahin hayatını kaybetti.
2004- Yerel seçimler yapıldı. Seçimlere ilk kez katılan AK Parti yüzde 41, CHP yüzde 18 oy aldı.
2010- Galatasaray Kulübü’nün eski başkanlarından Özhan Canaydın 67 yaşında vefat etti.
2015- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Romanya’da yakalanan ve iade edilmelerine karar verilen eski emniyet müdürü Sedat Zavar ve eski polis memuru İlker Usta İstanbul’a getirildi.
2017- New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla’nın iş adamı Rıza Sarraf davası kapsamında New York’ta tutuklandığını duyurdu.
2018- Google, Android işletim sisteminde Java programlama dilini kullandığı Oracle’a tazminat ödemeye mahkum edildi.
2022- ABD’de düzenlenen 94. Oscar Ödül töreninde “En İyi Film” ödülü “CODA”‘ya verildi. Bu filmindeki performansıyla “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülüne Troy Kotsur layık görülürken, Kotsur Oscar kazanan ilk işitme engelli olarak tarihe geçti.
2023- Ay yüzeyinden alınan toprak örneklerinde çok küçük cam küreler içine hapsolmuş çok miktarda su bulunduğu tespit edildi.
29 Mart
1903- Marconi’nin telsiz sistemi aracılığıyla Londra ve New York arasında düzenli haber akışı başladı.
1919- Batı Afrika ve Brezilya’da güneş tutulmasını izleyen Londra Kraliyet Bilim Derneğinden bilim adamları, Albert Einstein’ın “genel rölativite teorisi”ni doğruladı.
1956- İlk Türk sinemacılardan Fuat Uzkınay İstanbul’da vefat etti.
1957- Kıbrıs’ta gerginliğin tırmanması üzerine adada sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
1966- Leonid Brejnev, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreterliğine getirildi. Brejnev, ABD’nin Vietnam politikasını kınadı.
1968- Türkiye’de ilk böbrek nakli, İstanbul’da Doktor Atıf Taykurt ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
1979- Uganda’da İdi Amin rejimi askeri darbeyle devrildi, İdi Amin kaçtı.
1982- “Carmina Burana”nın Alman bestecisi Carl Orff, 87 yaşında Münih’te yaşamını yitirdi.
1989- DYP Siirt Milletvekili Abdurrezak Ceylan, TBMM’de bir tartışma sırasında vurularak öldürüldü. ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan olayın zanlısı olarak tutuklandı.
1989- Londra’da dünyanın ilk “tüp beşizler”i doğdu.
2004- Romanya, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya, Litvanya, Estonya ve Letonya NATO’nun yeni üyeleri oldu, NATO’ya üye ülke sayısı 26’ya yükseldi.
2007- Van’da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen Akdamar Adası’ndaki tarihi Ermeni kilisesi, “Akdamar Anıt Müzesi” olarak açıldı.
2010- Moskova metrosunda iki kadın intihar eylemcisi tarafından düzenlenen iki saldırıda, 37 kişi hayatını kaybetti.
2016- Mısır Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, kaçırıldıktan sonra Güney Kıbrıs Rum yönetimindeki Larnaka Havaalanı’na indi. 81 yolcu ve 7 kişilik mürettebatın bulunduğu uçağı kaçıran Mısır vatandaşı Seyfettin Mustafa yakalandı.
2017- Türk Silahlı Kuvvetlerinin, koalisyon güçleri ile koordineli 24 Ağustos 2016’da Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı sona erdi.
2020- İçişleri Bakanlığı, Kovid-19 Salgını sebebiyle yayımladığı genelgeyle havayolu yolcuları için Seyahat İzin Belgesi şartı getirdi. Türk Hava Yolları başta olmak üzere, tüm hava yolu firmalarının seyahat izin belgesi olmayan vatandaşlara bilet satışı yapmaması ve uçak ile seyahat etmelerine izin vermemesi kararlaştırıldı.
2021- Katar’ın başkenti Doha’da 26-28 Mart’ta düzenlenen Grand Prix’de 8. olarak Türk eskrim tarihinin en iyi derecesini elde eden Milli eskrimci İrem Karamete, Tokyo Olimpiyat Oyunları’na direkt kota alan ilk eskrimci oldu.
2023- ABD Senatosu, ABD Başkanı’na 1991 ve 2002’de Irak’a yönelik askeri güç kullanma imkanı veren “Irak’ta Askeri Güç Kullanımı için Yetki (AUMF)” isimli yetkinin resmi olarak iptal eden yasa tasarısını kabul etti.
30 Mart
1432- Fatih Sultan Mehmet, Edirne’de dünyaya geldi.
1856- Osmanlı Devleti, Fransa, İngiltere ve Sardinya-Piemonte; Rus Çarlığı ile Kırım Savaşı sonunda Paris Anlaşması’nı imzaladı.
1924- Ankara Müftüsü Mehmet Rifat (Börekçi) Efendi, Diyanet İşleri Başkanlığına atandı.
1938- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Atatürk’ün hastalığına ilişkin ilk resmi bildiriyi yayımladı.
1951- ABD’de, Ethel ve Julius Rosenberg çifti, Sovyetler Birliği hesabına çalıştıkları ve ABD’nin nükleer sırlarını bu ülkeye sattıkları iddiasıyla idama mahkum edildi.
1971- Ezanın Türkçe okunması için Senato’ya yasa önerisi verildi.
1972- Ordu’nun Ünye ilçesindeki NATO Hava Üssü’nde görevli üç İngiliz teknisyenini 27 Mart’ta kaçıran Mahir Çayan ile dokuz arkadaşı, Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde saklandıkları evde ölü ele geçirildi. Üç İngiliz de aynı evde ölü bulundu. Çayan ile hareket eden Ertuğrul Kürkçü, sağ olarak yakalandı.
1981- ABD Başkanı Ronald Reagan, Washington’da bir suikast girişiminde vurularak yaralandı.
1998 – AB, Rum kesimi ile üyelik görüşmelerine başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “AB, 34 yıllık haksızlığa son damgayı vurdu.” dedi.
2012- Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda yasalaştı.
2015- Myanmar’da 16 etnik isyancı örgüt, iki yıl süren görüşmelerin ardından ateşkes için taslak metin üzerinde anlaşmaya vardı.
2018 – Iğdır’da kaçak göçmenleri taşıyan bir minibüsün aydınlatma direğine çarparak alev alması sonucu 17 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.
2020- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı “Millete Sesleniş” konuşmasında, “Milli Dayanışma Kampanyası” başlatıldığını açıkladı. Erdoğan, 7 aylık maaşını kampanya için bağışladı.
2022- Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milli sporcu Feyzullah Aktürk, erkekler serbest stil 92 kiloda altın madalya kazandı.
2022- Macaristan’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milli sporcu Taha Akgül, erkekler serbest stil 125 kiloda altın madalya kazandı. Taha, Gürcü Geno Petriashvili ile finalde karşılaştı. Petriashvili’yi 5-2 mağlup ederek kariyerindeki 9. Avrupa şampiyonluğunu elde etti.
2023 – Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 30 Aralık 2022’den bu yana bulunduğu ABD’den ülkesine döndü.
31 Mart
1848- Margaret ve Kate Fox adlı iki kız kardeş, ruhlar dünyasıyla ilişki kurduklarını iddia ederek “ilk profesyonel medyumlar” oldu.
1889- Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Expo 1889 Paris fuarının giriş kapısı olarak Gustav Eiffel tarafından inşa edilen Eyfel Kulesi açıldı.
1901- Fransa’nın Avusturya Macaristan Başkonsolosu Emile Jelinek’in Daimler’e ısmarladığı dört silindirli araca kızı “Mercedes”in adını vermesiyle Mercedes markası doğdu.
1920- İstanbul’un işgali üzerine Anadolu’ya geçen aydınlar arasında bulunan Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile Halide Edip (Adıvar), yolda buluştuklarında, Ankara’ya ulaşır ulaşmaz, “Anadolu Ajansı” adıyla bir haber ajansı kurulmasını, Mustafa Kemal Paşa’ya önermeyi kararlaştırdı.
1921- II. İnönü Savaşı’nda, Türk ordusunun karşı taarruzu başladı.
1923- Londra’da toplanan İtilaf Devletleri temsilcileri, Türkiye’nin 8 Mart’taki notasına cevap vererek, Lozan’da kesintiye uğrayan görüşmeleri sürdürmeye çağırdı. Türkiye çağrıyı 7 Nisan’da kabul etti.
1925- Şeyh Sait Ayaklanması’nın olduğu bölgede, Divanı Harb’in verdiği idam cezalarının onay gerektirmeden yerine getirilmesi hakkındaki kanun kabul edildi.
1928- Torbalı’da 7,0 büyüklüğündeki depremde 50 kişi hayatını kaybetti.
1930- Afet (İnan) Hanım, bir siyasi partiye üyeliği yapılan ilk kadın oldu.
1965- Amerika, Vietnam’a 3 bin 500 deniz piyadesi göndererek sıcak savaşın içine girdi.
1975- Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti (39. Hükümet), Süleyman Demirel başkanlığında kuruldu.
2015- Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz, DHKP-C’li teröristler tarafından adliyedeki odasında rehin alındı. Teröristler Savcı Kiraz’ı şehit etti.
2015- ABD Başkanı Barack Obama, Mısır’a, Raiba’tul Adeviyye Meydanı’nda binden fazla göstericinin öldürülmesinin ardından F-16 uçakları, Harpoon füzeleri ve M1A1 tank teçhizatı gönderilmesini durduran başkanlık emrini kaldırarak, askeri yardımların önünü açtı.
2017- Sinema ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe, 79 yaşında yaşamını yitirdi.
2017- Peru’da bilim insanları, Mars ikliminin oluşturulduğu patates laboratuvarından ilk ürünü aldı.
2021- ABD’de bir döneme damgasını vuran Watergate Skandalı’nın beyni olarak bilinen G. Gordon Liddy, 90 yaşında yaşamını yitirdi.
2021- İngiltere’de müzayede evi Sotheby’s’in yaptığı açık artırmada, 16. yüzyıla ait, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın portresi, 350 bin sterline satıldı.
2022- Macaristan’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 50 kiloda Türkiye’yi temsil eden Evin Demirhan Yavuz ile kadınlar 76 kiloda mücadele eden Yasemin Adar Yiğit altın madalya kazandı.
2022- Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.
EKONOMİ
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024SPOR
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024SPOR
20 Eylül 2024SPOR
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024